Ondt i hofterne

I erhverv, hvor man står, går eller løfter meget, er der særlig risiko for at få smerter i hofterne. Hjælpemidler kan skåne hofterne, og træning kan være en god ide.

Hver femte dansker på arbejdsmarkedet (20 pct.) fortæller, at de har haft smerter i hofterne inden for de sidste 3 måneder. Der er flest ældre, som har smerter. Mere end hver femte (28 pct.) i alderen 55-64 år fortæller, at de har smerter i hofterne. Blandt kvinder er det 32 pct., der har smerter i hofterne, blandt mænd er det 25 pct.

Personer, der arbejder i erhverv, hvor man står/går eller løfter meget, er i særlig risiko for at få smerter i hofterne. 

Kilde: Arbejdsmiljø og Helbred, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), 2016

Træning og hjælpemidler

For at undgå smerter er det vigtigt at bruge hjælpemidler, hvor det er muligt. Forskning tyder på, at hvis man nedbringer de fysiske belastninger af hofterne til samme niveau som hos folk, der ikke er belastet, kan man forebygge 15-20 pct. af de operationer med indsætning af kunstig ny hofte, der sker i arbejdsdygtig alder på grund af slidgigt (artrose). Mindre belastning vil også betyde, at dem der får slidgigt og skal opereres, kan vente længere tid, før en operation bliver nødvendig.

Træning er vigtigt for at holde hofterne smidige og stærke og forebygge smerter. Slidgigt kan dog ikke trænes væk, men man kan lette generne og forebygge, at generne bliver værre.

Gigtforeningen og websitet sportNETdoc.dk har en række øvelser, som man kan bruge til at styrke hofterne. Hvis man har smerter, kan det dog være god ide at kontakte en læge eller fysioterapeut, inden man går i gang med øvelserne.

Se fx øvelserne mod slidgigt på sportNETdoc.dk

Se hofteøvelser på Gigtforeningens hjemmeside

Slidgigt i hoften er godkendt som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) anerkender, at slidgigt i hoften kan være en arbejdsskade.

Slidgigt i hoften er en lidelse, hvor brusken i hofteleddet langsomt bliver ødelagt. Når brusken er tynd, bliver knoglen belastet, når man går. Det giver smerter.

Der ses mange med slidgigt i hofterne i landbruget og i andre erhverv, hvor man står eller løfter meget.

Fra 2013-2017 har AES anerkendt 36 sager om slidgigt i hoften.

Kilder: Susanne Wulff Svendsen, professor og overlæge ved Arbejdsmedicinsk klinik i Herning, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Arbejdsskadestyrelsen, sundhed.dk, Gigtforeningen samt sportNETdoc.dk.

Læs mere om hoftesmerter og mød et træningshold i Hvidovre, der bekæmper smerterne med øvelser (siden kræver abonnement til magasinet Mit Arbejdsmiljø)