Hårdt arbejde forbedrer ikke konditionen

Personer, der har et fysisk hårdt arbejde og samtidig er i dårlig kondition, har en øget risiko for at dø af hjertekarsygdom.

Fysisk hårdt arbejde giver ikke i sig selv en god kondition – hvilket ellers er en udbredt antagelse. Og hvad værre er, ser det ud til, at man har dobbelt så stor risiko for at dø tidligt af hjertekarsygdom, hvis man både har hårdt fysisk arbejde og er i dårlig kondition. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

Konditionen er vigtig, når man har fysisk hårdt arbejde

Undersøgelsen viser også, at hvis man modsat er i god kondition, ser det ikke ud til, at fysisk hårdt arbejde øger risikoen for at dø tidligt af hjertekarsygdom. I bund og grund handler det om, at en god kondition gør det lettere at udføre fysisk hårdt arbejde i det daglige.

Læs mere om undersøgelsen hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø 

Hvorfor styrke konditionen?

Er man i god kondition, klarer man bedre hårdt fysisk arbejde uden at få helbredsproblemer, forklarer seniorforsker Andreas Holtermann fra NFA.

Man må motionere for at opnå en god kondition

En god kondition er man nødt til at opbygge ved at motionere i fritiden eller på arbejdspladsen, hvis der findes motionsordning. Vil man forbedre sin kondition, er man nemlig nødt til at bruge en stor del af sin krop samtidig med, at man motionerer med ret høj intensitet. Den intensitet opnår man sjældent i sit arbejde.

Sådan træner du muskler og kondition