Smerter i muskler og led: Hvad kan lægen gøre?

Har du stærke smerter, der bliver værre som ugerne går, eller gør smerterne dig utilpas, bør du kontakte din læge.

Er det en alvorlig sygdom?

Der er ingen nem eller hurtig kur mod de fleste smerter i muskler og led. Men lægen kan vurdere, om du er i risiko for at have en alvorlig sygdom.

Lægen kan undersøge, om der er grund til at tro, at du lider af en alvorlig sygdom, som skal behandles eller undersøges yderligere.

Lægen vil undersøge, hvor bevægelig din ryg, nakke eller skulder er og efterprøve, om der er nerver i klemme, eller om noget tyder på, at du har en diskusprolaps. Du vil også blive spurgt, om du tidligere har haft lignende eller andre smerter, om du har andre sygdomme, bruger medicin m.m.

Hvis lægen vurderer, at der er risiko for, at du har en alvorlig sygdom, vil du blive henvist til behandling eller yderligere undersøgelser.

Medicin og råd

Hvis alt tyder på, at du har diffuse eller såkaldt almindelige smerter, vil lægen sikkert anbefale smertestillende medicin og fysisk aktivitet, og give nogle råd til, hvordan du bedst kan få kontrol over smerterne.

Lægen kan henvise dig til en fysioterapeut eller kiropraktor, som kan hjælpe dig med massage og træningsprogrammer.

Røntgen og scanning giver sjældent svar

Lægen kan også henvise dig til røntgenundersøgelse eller scanning. Men selv det mest avancerede udstyr kan ikke med sikkerhed vise, hvorfor du har ondt i ryggen.

Da der ikke findes nemme løsninger for smerter i muskler og led, er det vigtigt, at du ikke forventer, at lægen eller andre behandlere kan få smerterne til at forsvinde. I den proces har du selv den vigtigste rolle.