På med handsken!

Hver tredje anerkendte arbejdsskade er en hudlidelse. Ny kampagne har over to år sat fokus på problemet og de relativt enkle løsninger.

handsker kan forebygge eksem og allergi på arbejdet

 Undgå vand og kemi, brug handsker, og brug dem rigtigt. Det er de grundlæggende principper for at passe på sine hænder, så de holder til et helt arbejdsliv.

Der er nemlig alt for mange, der får eksem og allergi af at arbejde med kemi eller vand. Det fortæller professor, dr. med. Jeanne Duus Johansen, der er leder af Videncenter for Allergi, Gentofte Hospital.

- Eksem er den hyppigste årsag til anerkendte arbejdsbetingede lidelser. Omkring en tredjedel af alle arbejdsskader er hudlidelser, og fx inden for frisørfaget ser vi, at halvdelen har hudproblemer, fortæller Jeanne Duus Johansen.

Hun var en af flere eksperter på en temadag om at holde huden sund på jobbet, arrangeret af Arbejdstilsynet, Arbejdsmiljørådet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Ifølge NFAs seneste tal har hver femte medarbejder hudproblemer, men det er alligevel et lidt overset arbejdsmiljøproblem. Det har den to-årige kampagne Sikre og sunde arbejdspladser har styr på kemien forsøgt at gøre noget ved, og som afrunding på kampagnen blev der afholdt en temadag, hvor er blev sat fokus på huden.

Man mener, at hudproblemer på arbejdspladserne alene koster samfundet én mia. kr., da mange af de ramte må skifte job, branche eller helt forlade arbejdsmarkedet. Det kan derfor også have store personlige omkostninger. Dagens gennemgående mantra var, at mange af skaderne kunne undgås, hvis arbejdspladserne blev bedre til at reducere den skadelige kemi og instruere de ansatte i at bruge handsker.

Husk handsker

Jeanne Duus Johansen vil gerne have danskerne til at være flittigere til at bruge handsker, når de er på arbejde, og de skal lære at bruge dem rigtigt.

- Man skal ikke trække i et par gummihandsker, når man møder ind på arbejde, og så smide dem, når man går. Det kan huden heller ikke tåle. Så man tager dem på, når man er i kontakt med vand, kemi eller fx fødevarer, og så tager man dem af igen med det samme, man er færdig.

Men det er vigtigt, at det bliver en del af den fælles arbejdskultur på arbejdspladsen. Det skal ikke være op til den enkelte. Det fastslår seniorforsker Johnny Dyrborg fra NFA, der med afsæt i ulykkesforskning fortalte deltagerne på temadagen om principperne for god forebyggelse.

- Man skal kigge på kulturen og ikke individet. Man kan ikke forvente en personlig adfærdsændring, hvis det kræver en stor indsats. Så er det nemmere at gøre, som man plejer, fortæller Johnny Dyrborg, og fortsætter:
- Det gælder sikkerheden på arbejdspladsen, og det gælder de mindre indsatser, som fx at bruge handsker.

Hvem får problemer?

Hudproblemerne rammer i mange brancher, men især hvor der arbejdes med kemikalier, og hvor man har såkaldt ’vådt arbejde’, fx køkken, rengøring, sundhedsarbejde, etc. Det er vigtigt, understreger Jeanne Duus Johansen, at man reagerer hurtigt, hvis man får symptomer. Man skal gå til lægen med det samme, for så kan man ofte tage det i opløbet, hvis man tager sine forholdsregler.

- Eksem bliver hurtigt kronisk. Vi ser, at 65 procent af de ramte har det fem år efter, de første gang får det konstateret, siger Jeanne Duus Johansen og fortsætter:
- Det giver nedsat livskvalitet, og mange ender med helt at må forlade arbejdsmarkedet.

Temadagen havde over 200 deltagere fra hele landet og mange brancher. De fik bestemt noget at tage med tilbage til værkstedet, hospitalsafdelingen, køkkenet eller daginstitutionen, selv den særlige teknik til hvordan man tager en handske af uden at røre den udenpå med de bare fingre.

Kemien kommer også til at spille en større rolle i Arbejdstilsynets arbejde – bl.a. skal arbejdspladserne i forbindelse med den obligatoriske arbejdspladsvurdering (APV’en) nu også lave en kemisk risikovurdering. Man skal nu ikke længere blot vurdere den kemi, der bruges på arbejdspladsen, men også vurdere de processer og omstændigheder, den bruges i.

Læs mere om kemisk arbejdsmiljø