Mikropauser gav ikke færre smerter

Mikropauser under operationer gav ikke færre smerter hos kirurgerne. Det viser et nyt forskningsprojekt. Et resultat der overrasker, fordi det ikke bekræfter tidligere forskning på området.

Operation Foto ColourboxDer er sammenhæng mellem, hvor mange operationer kirurger udfører og graden af smerter i nakke, skulder og ryg. Foto: Colourbox.

Operationsstuer kan være ergonomisk udfordrende arbejdsmiljøer for kirurger. Særligt under kikkertoperationer er det vanskeligt at gennemføre korrekte ergonomiske arbejdsstillinger, fordi det omfatter mange små præcise bevægelser.

Flere undersøgelser viser, at der er sammenhæng mellem, hvor mange operationer kirurger udfører og graden af smerter i nakke, skulder og ryg. En mulig løsning på dette kunne være at holde små pauser under operationer, som er en anerkendt og veldokumenteret strategi inden for andre brancher.


Operationer med mikropauser

I et nyligt afsluttet projekt satte man sig derfor for at undersøge, om mikropauser under kikkertoperationer havde en gavnlig effekt på kirurgers velbefindende og præstation. Forsøget blev udført på Herlev Hospital (gastroenheden) og Holbæk Hospital (Kirurgisk Afdeling) fra 2014-2018.

12 kirurger blev bedt om at holde 10 sekunders pause hvert 10. minut. I denne pause skulle de slippe instrumenterne, træde væk fra det kirurgiske leje og kigge væk fra monitorerne. De skulle desuden lave udstrækningsøvelser for nakke, ryg, ben og skuldre. Når de 10 sekunder var gået genoptog kirurgerne operationen indtil næste pause. Bagefter blev der målt om de havde færre smerter. Det havde de ikke. Og det overrasker cand.med. Niels Kildebro, der står bag projektet.

- Vi havde en forventning om, at vi kunne måle færre smerter hos kirurgerne efter operationer med indlagte mikropauser, men sådan forholdt det sig ikke. Måske kan det hænge sammen med, hvor længe og hvor ofte pauserne blev holdt, og hvor mange kirurger der blev undersøgt, siger han.


Pauser er stadig vejen frem

Men resultatet er stadig interessant, fordi det bringer os nærmere et svar på præcist, hvor meget der skal til, før man kan se en effekt af mikropauser, understreger Niels Kildebro.

En anden ting der overraskede forskerne var, at man kunne måle en fysisk udmattelse hos kirurgerne, selv efter korte operationer på kun en time.

Selvom denne undersøgelse ikke viste effekt, mener Niels Kildebro stadig, at mikropauser på operationsstuen er vejen frem, og noget man bør undersøge nærmere i flere studier.

Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden.

Læs hele afslutningsrapporten