Nyt innovationscenter skal mindske farlig kemi

Et nyt innovationscenter skal hjælpe danske virksomheder til at udskifte farlige kemikalier med bedre alternativer. Indsatsen skal også komme medarbejdernes arbejdsmiljø til gode.

Kvinde ved stinkskab
Kemi er en del af arbejdsmiljøet på mange danske arbejdspladser. Foto: Mikkel Østergaard

Mindre farlig kemi. Det er målet med et nyt innovationscenter, som Miljøstyrelsen står bag – og som det for nylig blev besluttet, at ingeniørvirksomheden NIRAS skal lede.

Reduktionen af farlige kemikalier skal gøre det lettere at genanvende materialer og dermed styrke den cirkulære økonomi. Samtidig skal indsatsen mindske arbejdstageres, forbrugeres og miljøets risiko for at blive udsat for skadelige kemikalier.

- Når man laver substitution og erstatter farlige kemikalier med mindre farlige, så berører det også arbejdstagerne, siger funktionsleder i Miljøstyrelsen Elisabeth Paludan og fortæller, at virksomheder, der har idéer til, hvordan udfordringen med at udskifte farlige kemikalier kan løses, er velkomne til at kontakte Miljøstyrelsen.

Innovationscentret er en del af en aftale om en ny Fælles Kemiindsats, som blev indgået mellem Regeringen og Folketinget den 17. november 2018. Aftalen løber fra 2018 til 2021.

Kilde: Miljøstyrelsen

Læs mere om hvordan man håndterer kemi i arbejdsmiljøet