Støj på jobbet giver dårlig søvn

Timerne på hovedpuden bliver udnyttet dårligere efter en arbejdsdag fuld af støj, viser ny undersøgelse.

En hel arbejdsdag i larm fra kollegaer og køkkenmaskiner fik cafeteriamedarbejdere til at sove markant dårligere, end når de havde arbejdet i rolige omgivelser. Foto: Colourbox

Ansatte, der arbejder i et støjende arbejdsmiljø, sover dårligere om natten, og de har samtidig risiko for et forhøjet blodtryk og højere niveauer af stresshormonet kortisol i kroppen efter en arbejdsdag. Det viser et nyt studie fra Cheng Kung Universitet i Taiwan.

I studiet har forskerne fulgt 40 medarbejdere på to hospitalscafeteriaer. Medarbejderne blev fulgt på dage, hvor de arbejdede otte timer i støjende omgivelser, fx køkkenet, med lydniveauer på ca. 72-86 decibel samt på dage, hvor de samme medarbejdere arbejdede lige så længe i mere rolige omgivelser, fx spiseområdet og kontoret med niveauer på ca. 67-72 decibel. 

Mindre dyb søvn

Resultaterne viser, at når medarbejderne var udsat for støj, havde det en vedvarende negativ effekt på kvaliteten af deres nattesøvn, hvilket blandt andet kunne ses ved at de havde mindre af den dybe søvn, der også kaldes ’slow-wave-søvn’. Den forringede søvnkvalitet kan ifølge forskerne til dels skyldes medarbejdernes forhøjede blodtryk og kortisol-niveau efter en arbejdsdag med meget støj.

Ifølge rapporten ’Noise in Europe 2014’ fra European Environment Agency føler næsten 20 millioner voksne europæere sig generet af støj, mens 8 millioner lider af søvnforstyrrelser på grund af støj. Samtidig rammes mere end 900.000 europæere årligt af forhøjet blodtryk som følge af støj.