Daglige gåture nedsætter risikoen for alvorlige slagtilfælde

Skift mødelokalet ud med den friske luft og hold walk and talk møder eller gå en tur efter frokosten. Det er godt for både produktivitet og helbred. Et nyt studie viser, at fire timers gang om ugen mindsker risikoen for at blive ramt af et alvorligt slagtilfælde.

Når I holder walk and talk møder, får I både frisk luft og fornyet energi, samtidig med at I sænker risikoen for at blive ramt af et alvorligt slagtilfælde. Foto: Colourbox
Når I holder walk and talk møder, får I både frisk luft og fornyet energi, samtidig med at I sænker risikoen for at blive ramt af et alvorligt slagtilfælde. Foto: Colourbox

En række studier har vist, at en fysisk aktiv hverdag mindsker risikoen for at blive ramt af et slagtilfælde – en blodprop eller blødning i hjernen. Nu viser et nyt studie fra Gøteborg Universitet, at en halv times gang om dagen samtidig mindsker risikoen for, at slagtilfældet er alvorligt, hvis man bliver ramt.

- Det er bemærkelsesværdigt, at selv let fysisk aktivitet kan have så klar en forbindelse til, hvordan du klarer dig, når du bliver ramt af et slagtilfælde, siger en af forskerne bag studiet, professor i rehabiliteringsmedicin ved Gøteborg Universitet Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Fire timer om ugen er nok

I studiet fandt forskerne, at personer, der gik fire timer om ugen, havde halvt så stor risiko for, at et slagtilfælde blev alvorligt, som personer, der var fysisk inaktive. Personer, som dyrkede mere intens træning som løb eller svømning, havde samme risiko som dem, der gik.

- Det var nok at gå cirka en halv time hver dag eller to kvarter om dagen, for at personerne i studiet kunne havne på det lavere risikoniveau for alvorligt slagtilfælde, siger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Ifølge professoren vil mildere slagtilfælde som regel resultere i op mod en uges indlæggelse, og derefter genoptræning derhjemme med gode chancer for at komme tilbage til sin normale hverdag og sit arbejde. Efter et alvorligt slagtilfælde er der brug for betydeligt længere indlæggelse, og nogle gange også genoptræning på et rehabiliteringscenter.

Kilder:

Det Sahlgrenske akademi på Gøteborg Universitet 

Arbetsliv

Få gode råd til at sidde mindre ned på jobbet