El-ulykker kan give varige skader

Selv milde el-ulykker kan give varige nerveskader, viser en svensk undersøgelse. Ny dansk forskning på området er i udbud og hilses velkommen af Dansk El-forbund.

Foto: Arbejdshjelm og strømstik

Smerter, snurren i fingrene og problemer med at udføre sit arbejde korrekt, fordi det er svært at holde på værktøjet. Det kan være konsekvenserne efter selv milde el-ulykker, og symptomerne kan vise sig længe efter at ulykken er sket. Det viser en undersøgelse, som præsenteres i den seneste årsrapport fra den svenske sikkerhedsstyrelse Elsäkerhetsverket.

Ifølge undersøgelsen er det oftest de små nervetråde i fingre, hænder og arme, som bliver skadet i el-ulykker, og de mest almindelige symptomer er smerter, nedsat følelse og svaghed i musklerne, hvilket blandt andet kan føre til nedsat finmotorik. Symptomerne kan vise sig længe efter ulykken, og godt tre pct. af deltagerne i undersøgelsen havde stadig symptomer efter ni år.

Behov for ny dansk viden

I Danmark er et forskningsprojekt om senfølger og sygdom efter el-ulykker på arbejdspladser netop nu i udbud hos Arbejdsmiljøforskningsfonden. Hos Dansk El-forbund er der store forhåbninger om, at det bliver en realitet, for der er ikke forsket i området siden 2006.

– Vi er glade for, at det er kommet på dagsordenen, for der er et stort behov for ny forskning, der kan beskrive senfølger og årsagssammenhænge i forbindelse med el-ulykker, siger socialrådgiver i Dansk El-forbund Lotte Fischer.
Ifølge hende betyder den manglende opdaterede viden på området i dag, at mange elektrikere, som oplever symptomer efter en el-ulykke, kan have svært ved at få den rette hjælp.

– De skader der kommer, lige når ulykken sker, kan man forholde sig til. Men der er også mange tilfælde, hvor en person har fået stød, og det eneste umiddelbare symptom er et brandsår på en finger, men så kan der vise sig flere og værre symptomer uger eller måneder senere, fortæller Lotte Fischer.

– Her mangler vi i dag tilstrækkelig dokumentation for, at el-ulykken er årsag til de symptomer, og så er det svært at hjælpe og for eksempel køre sager om arbejdsskader, siger hun.

Uheld er pinlige

Ifølge den svenske undersøgelse sker syv ud af ti el-ulykker, som medfører sygedage hos elektrikere, efter fejl i omgangen med elektricitet. Det er imidlertid ikke altid, medarbejderne har lyst til at fortælle om sådan en ulykke til arbejdsgiveren, og det kan betyde, at en del ulykker aldrig bliver indberettet, fortæller inspektør på Elsäkerhetsverket Lars Jansson.

– De synes måske, det er lidt pinligt. De ved, at de har begået en fejl, hvis de får stød, siger han til Arbetsliv.se.

Det kan Lotte Fischer fra Dansk El-forbund nikke genkendende til.

– Spørger vi i en større forsamling af elektrikere, hvor mange, der har prøvet at få stød, rækker langt de fleste hånden op. Stort set alle har fået et 'smæk over nallerne' på et tidspunkt, men når det handler om større uheld, er de ikke altid meget for at indrømme det, siger hun og uddyber:

– Uheldet kan være sket, fordi de ikke har fået slukket for strømmen eller målt den, som man skal, og så føler de sig dumme, fordi det er gået galt.
Både i Danmark og Sverige formoder man, at antallet af el-ulykker på arbejdspladser er en del højere end det, der indberettes. Af Arbejdstilsynets hjemmeside fremgår det således, at der kun bliver anmeldt få el-ulykker, men at tal fra skadestuer og Sikkerhedsstyrelsen tyder på en væsentlig underrapportering.

Læs mere om, hvad der sker i kroppen ved el-ulykker

Læs mere om de gældende el-sikkerhedsregler