Udendørsarbejdere skal passe ekstra meget på solen

Medarbejdere, der primært arbejder under åben himmel, udsættes for uv-stråling, der er højere end hidtil antaget. Det øger risikoen for at udvikle hudkræft senere i livet, konkluderer ny dansk forskning.

Foto: Udendørsarbejde

Medarbejdere med udendørs arbejde skal især beskytte huden ekstra godt i sommermånederne og holde øje med uv-indekset. Foto: Colourbox

Det anslås, at 400.000 medarbejdere med udendørsarbejde kan have en øget risiko for at udvikle hudkræft. Solens ultraviolette stråler rammer især ansatte i bygge- og anlægsbranchen. De er nemlig udsat for betydelig højere værdier i forhold til folk med mindre udendørs arbejde.

Det er en af konklusionerne i en undersøgelse, som speciallæge i arbejdsmedicin Kasper Grandahl står bag.

Eksponeringen for uv-strålingen varierer dog afhængig af, hvilken faggruppe man tilhører. Det kan skyldes varierende arbejdsopgaver fx som tagdækker, brolæggere og gartnere.

Solen er et arbejdsmiljøproblem

- Resultatet bekræfter imidlertid, at udsættelse for solens ultraviolette stråler rent faktisk udgør en erhvervsmæssigt sundhedsrisiko, og dermed også er et arbejdsmiljøproblem, siger Kasper Grandahl og tilføjer, at de fleste faggrupper i byggebranchen ligger over de foreslåede internationale grænseværdier for udsættelse for uv-stråling i arbejdstiden.

Den gode nyhed er, at der ikke blev fundet forskelle hvad angår uv-stråling i fritiden.

Der mangler viden

Baggrund for ph.d.-projekt med titlen ’Arbejdet som årsag til hudkræft’ er, at der ifølge Kasper Grandahl mangler viden om solens betydning for folk, der primært er beskæftiget med udendørs arbejde.

- Hidtil har vi udgivet to videnskabelige artikler. Og jeg forventer at vi senere på året er klar med yderligere resultater, der handler om udendørs arbejderes adfærd og brug af solbeskyttelse samt tegn på tidlige solskader.