Ny app gør det nemt at måle sikkerheden

Safety Observer er en ny gratis app udviklet af forskere på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. App`en kan bruges til at undersøge sikkerhedsforhold og sikkerhedsadfærd på arbejdspladsen.

Sikkerhedsapp Foto Lene Theill

Flere arbejdspladser har allerede taget sikkerhedsapp'en Safety Observer i brug. Foto: Lene Theill

Tilbagevendende målinger af arbejdspladsens sikkerhedsniveau er en måde at følge med i, hvor langt arbejdspladsen er i arbejdet med at leve op til egne mål for sikkerheden og eventuelt sammenligne sig med andre arbejdspladser.

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har lanceret en app med navnet Safety Observer, der kan anvendes til at måle sikkerhedsniveauet på en arbejdsplads. Resultaterne udtrykkes i et tal, som udregnes på baggrund af de udførte observationer. Tallet kan understøttes af noter, fotos og smileys.

Målinger skaber synlighed

Faste målinger sikrer, at sikkerhed bliver et synligt fokusområde, og at der er et system til at finde og få beskrevet problemerne, så de kan blive løst det rigtige sted i organisationen, fortæller Pete Kines, der har udviklet App’en. Han er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

 - Safety Observer er et effektivt værktøj til at ’oversætte’ det, der foregår på en arbejdsplads til et sprog, som en topledelse kan forstå og forholde sig til. Det er et vigtigt skridt i forhold til at involvere ledelsen.

Målinger skal følges op af handling

Populært sagt gælder det om at skabe synlighed og dialog om sikkerhedsforhold, så de rigtige informationer kommer frem til de rigtige personer, og man kan finde de rigtige løsninger på problemerne. For målinger er kun noget værd, hvis de bliver fulgt op af handling, understreger Pete Kines.

- Derfor er det vigtigt, at arbejdspladsen sikrer sig engagement og ressourcer fra ledelsen til at gennemføre og følge op på de problemer, som målingerne er med til at finde.