Flere tilsynsaktioner skal forebygge ulykker i vejgodsbranchen

Arbejdstilsynet rykker snart ud på en stor, landsdækkende aktion hos virksomheder i branchen vejgodstransport – den første af en række aktioner i 2019. Her vil de tilsynsførende have særligt fokus på arbejde i højden, akutte overbelastninger og risikoen for at blive ramt af nedfaldne genstande.

Risikoen for alvorlige ulykker er i vejgodstransportbranchen tre gange så høj som i andre brancher. Desuden oplevede branchen syv dødsulykker i 2018.

Som en del af en ny indsats mod ulykker inden for vejgodstransport vil Arbejdstilsynet skrue op for antallet af aktioner rettet mod branchen i 2019. Den første finder sted i uge 9.

- De fleste ulykker og overbelastningsskader i denne branche sker uden for hjemmevirksomheden. Derfor vil vi lave tilsyn de steder, hvor vi konstaterer, at chauffører udfører arbejde. Det kan fx være i butiksgader, industrikvarterer, på terminaler, byggepladser og havne, fortæller Jacob Buch, tilsynschef i Arbejdstilsynet.

Af- og pålæsning fører til mange ulykker

På aktionsdagen vil de tilsynsførende især have fokus på, når gods skal læsses af og på lastbilerne. Her er der nemlig stor risiko for at komme ud for en ulykke, viser Arbejdstilsynets statistikker.

Ulykkerne inden for af- og pålæsning sker typisk på følgende 5 områder:

  • Fald og snublen – når chaufføren færdes og bærer ting
  • Fald fra højden, fx fra bagsmæklift eller hvis chaufføren klatrer på lastbil eller gods
  • Ramt af nedfaldne genstande, fx gods der falder ned eller vælter
  • Påkørt under aflæsning i trafikken eller på lagre
  • Akut fysisk overbelastning ved løft, træk og skub af tungt gods

Læs mere om, hvordan I forebygger ulykker ved vejgodstransport