Seniorklub og nedsat tid giver god overgang til pensionen

66-årige Karin Middleton sagde ja til at gå ned i tid. Det giver mere frihed – samtidig med at hun ikke behøver slippe arbejdslivet endnu.

Karen Mikkelsen fra SwecoKarin Middleton har netop fejret 40 års jubilæum hos arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco. Foto: Søren Svendsen

Selvom 66-årige Karin Middleton har 80 km på arbejde, og både mand og mange veninder er gået på pension, har hun svært ved at forlade jobbet som sekretær og projektadministrator i arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco. Hun har været i virksomheden i 40 år – og fik for halvandet år siden mulighed for at gå ned i tid.

- Man skal jo stoppe på et eller andet tidspunkt, men jeg kan virkelig godt lide mit arbejde og synes, det er spændende, at arbejde sammen med folk fra hele verden. Jeg startede med at gå ned til fire dage om ugen og er nu ansat på en timelønsaftale, der hedder 10-20 timer om ugen. Muligheden for nedsat tid betyder, at jeg ikke behøver stoppe fra den ene dag til den anden, og så giver det frihed, så jeg også har mere tid til andre ting, siger hun.

Aftaler om nedsat tid 

Karin Middleton er ikke den eneste, der har fået en aftale om nedsat tid. I øjeblikket er lidt mere end 40 medarbejdere på 62 + ansat på timelønsaftaler. 

- Det er mere reglen end undtagelsen, at vi laver en aftale, så medarbejderne kan blive længst muligt. De har en enorm viden, som vi selvfølgelig har brug for. De ældre er også glade for at blive ved med at have en tilknytning. Det er jo virkelig folk, der brænder for deres arbejde, og aftalerne giver dem en blød overgang til pensionistlivet, siger Eva Gæde, HR-medarbejder i Sweco.

Ældre giver stabilitet

Ud over viden, bidrager de ældre også positivt til kulturen, forklarer hun. Det har været vigtigt i en virksomhed, der de seneste år har skiftet ejer to gange – først fra Carl Bro til Grontmij og siden til Sweco - og derfor har oplevet en del forandringer.

- De ældre er en vigtig del af virksomhedens kultur og har været med på meget af rejsen. I den her omskiftelige tid har de været med til at give arbejdspladsen mere stabilitet og ro. Sådan en følelse af at det er ”business as usual”, forklarer Eva Gæde. 

Seniorklub giver ekstra tilknytning

Virksomheden har også en seniorklub, hvor man kan blive medlem, når man er fyldt 55. Pt. er den ældste 90 år.

- Der er en 5-6 arrangementer om året, hvor vi tager til foredrag, på ture og spiser middag. Det er enormt hyggeligt. Jeg synes helt klart, at det er med til at give en ekstra tilknytning til virksomheden, siger Karin Middleton.

Se flere gode eksempler på seniorer